Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Στο σχολείο μας εκτός από τις γνώσεις προάγουμε...
τον αθλητισμό
τον πολιτισμό
την κληρονομιά
το παιχνίδι

Καλώς Ορίσατε!

djπεριηγηθείτε στην ιστοσελίδα μας....

Τηλέφωνο & Fax : 2553031226

e-mail: mail@gym-lavar.evr.sch.gr

Get Adobe Flash player

Επισκέψεις

Εμφανίσεις Άρθρων
165856

Επισκέπτες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 15 επισκέπτες και κανένα μέλος

 

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνισε η Διευθύντρια του Γυμνασίου κ. Άννα Φιλίνη στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου Λαβάρων.

 

 

Σεβαστοί Πατέρες, εκπρόσωποι του Στρατού, των Τοπικών Αρχών και Συλλόγων, Αγαπητοί συνάδελφοι του Γυμνασίου, του Δημοτικού & του Νηπιαγωγείου Λαβάρων, Αγαπητοί μαθητές, Κυρίες και Κύριοι

Ας προσπαθήσουμε να αναμεταδώσουμε τα μηνύματα της Εθνικής μας Επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

 

Κρίσιμη συνάντηση μεταξύ του Πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά και του πρέσβη της Ιταλίας Εμμανουέλλε Γκράτσι. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με απόλυτη ακρίβεια τον διάλογο μεταξύ των δύο ανδρών, διότι δεν κρατήθηκαν πρακτικά. Ο ίδιος ο πρέσβης της Ιταλίας Εμμανουέλλε Γκράτσι, στο βιβλίο του «Η αρχή του τέλους - η επιχείρηση κατά της Ελλάδος» γράφει για τη μεγάλη εκείνη στιγμή της Ελληνικής Ιστορίας: «Μόλις καθίσαμε, και επειδή η ώρα ήταν λίγα λεπτά μετά τις 3, του είπα αμέσως ότι η Κυβέρνησίς μου, μου είχε αναθέσει να το εγχειρίσω προσωπικά ένα κείμενο, που δεν ήτο τίποτε άλλο, παρά το τελεσίγραφον της Ιταλίας προς την Ελλάδα, με το οποίον η Ιταλική Κυβέρνηση απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση των στρατευμάτων της στον Ελληνικό χώρο, από τις 6 π.μ. της 28/10/1940. Ο Μεταξάς άρχισε να το διαβάζει. Μέσα από τα γυαλιά του, έβλεπα τα μάτια του να βουρκώνουν. Όταν τελείωσε την ανάγνωση με κοίταξε κατά πρόσωπο, και με φωνή λυπημένη αλλά σταθερή μου είπε: «Λοιπόν, έχουμε πόλεμο.»

 

28 Οκτωβρίου 1940, απόσπασμα από το διάγγελμα του Πρωθυπουργού:

«Η στιγμή έφτασε που θα αγωνισθούμε για την ανεξαρτησία της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμή της. Μολονότι τηρήσαμε την πλέον αυστηρή ουδετερότητα και ίση προς όλους, η Ιταλία  χωρίς να αναγνωρίζει σε εμάς το δικαίωμα να ζούμε ως ελεύθεροι Έλληνες, μου ζήτησε σήμερα στις τρεις το πρωί την παράδοση τμημάτων του εθνικού εδάφους, κατά τη δική της βούληση και με σκοπό να καταλάβουν αυτές τις περιοχές. Απάντησα στον Ιταλό πρέσβη ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθαυτό και τον τρόπο με τον οποίο γίνεται τούτο ως κήρυξη πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδας

Η 28η Οκτωβρίου σηματοδοτεί την έναρξη του αγώνα του ελληνικού λαού για την υπεράσπιση των ιδανικών και των πιστεύω του, που κάθε λαός ο οποίος θέλει να αυτοαποκαλείται «πολιτισμένος» οφείλει να υιοθετεί και να υπερασπίζεται.                          

Η 28η Οκτωβρίου σηματοδοτεί τον εορτασμό κάθε Ελεύθερου πνεύματος.                            

Η 28η Οκτωβρίου ζωντανεύει την άρνηση στον πόλεμο και στους παρανοϊκούς πολεμοχαρείς ηγέτες.                                                                                                        

Η 28η Οκτωβρίου τονίζει την ανάγκη ειρηνικής συνύπαρξης των λαών.                                      

Η 28η Οκτωβρίου έχει ιστορική αξία γιατί υπενθυμίζει στις νεότερες γενιές, τις πράξεις των Ελλήνων, αποτελώντας βασικό στοιχείο αυτογνωσίας, για το παρελθόν και την Ιστορία τους.
Η 28η Οκτωβρίου έχει διδακτική και παιδευτική αξία, σε μια εποχή, όπως τη σημερινή που χαρακτηρίζεται από την κρίση όλων των αξιών, υπενθυμίζει, το μεγαλείο της Θυσίας για το κοινό συμφέρον, την Πίστη σε ένα ανώτερο σκοπό, την Φιλοπατρία και την Αυταπάρνηση.
Η 28η Οκτωβρίου έχει πολιτική αξία. Απαιτούνται ηγέτες, απαιτείται πολιτική βούληση, χρειάζεται ηθική και πνευματική προετοιμασία για μην στερηθεί κανένας λαός το αναφαίρετο δικαίωμα που καλείται "αυτοδιάθεση".

Η 28η Οκτωβρίου άνοιξε τα μάτια και τα αυτιά όλου του κόσμου να δει και να ακούσει την αλήθεια σχετικά με την πορεία της ιστορίας και της ζωής του ανθρώπου.

Και επειδή η εθνική συνείδηση διαμορφώνεται κάθε μέρα τιμώντας την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου την διατηρούμε στην μνήμη όλων των Ελλήνων για τα επόμενα χρόνια, ενώ ταυτόχρονα περνούν στην Αθανασία οι Έλληνες που αντιμετώπισαν θαρραλέα και καταντρόπιασαν τα 8 εκατομμύρια λόγχες του Μουσολίνι σκορπίζοντας σ' όλους τους αγωνιζόμενους λαούς το θάρρος και την ελπίδα.

Κι ανάμεσα τους γυναίκες, γυναίκες ηρωικές που πολεμούν σαν άνδρες, που δείχνουν με το παράδειγμά τους το δρόμο του χρέους, που τους δυναμώνουν και τους ζεσταίνουν με την παρουσία τους.

16 Νοεμβρίου 1940, ο δημοσιογράφος Παλαιολόγος σε άρθρο του με τίτλο Μητέρες του ’40 στην εφημερίδα Ελεύθερον Βήμα, γράφει:

Την είδα να αποχαιρετά το στρατιώτη της και δεν την αναγνώρισα. Τι έγινε η τρομαγμένη γυναικούλα, που δεν είχε άλλη έγνοια παρά το χάδι και τη λατρεία του παιδιού της; Αποφασιστική, ατάραχη, περήφανη, του έδωσε με γενναιότητα το χέρι, τον φίλησε στο μέτωπο και με φωνή τραχιά, σα να ήταν θυμωμένη, ευχή μαζί και προσταγή, δεν βρήκε τίποτε άλλο να του πει παρά δύο λέξεις: - Καλή νίκη.

Τις είπε αδάκρυτη και στάθηκε στο κατώφλι της ώσπου ο φαντάρος χάθηκε στη γωνιά του δρόμου….»

7 Νοεμβρίου 1940 ο Αργύρης Μπαλατσινός γράφει στο ημερολόγιο του : «Συνάντησα γυναίκες που κουβαλούσαν πυρομαχικά, μία ήτο 88 ετών. Τα χιόνια, ο πάγος, το τρομερό κρύο, δεν φαίνονταν να τις τρόμαζε. Όλες γεμάτες χαρά ήθελαν να προσφέρουν στον στρατό ό,τι δεν μπορούσαν να προσφέρουν τα μεταγωγικά.

Αλήθεια! Γυναίκες! θαύμα!»

28η Οκτωβρίου η Εκκλησία εορτάζει την Αγία Σκέπη της Παναγίας! Η εικόνα δείχνει την Παναγία με ανοικτή αγκαλιά πάνω από ένα σύννεφο και το απολυτίκιο αναφέρει τη φράση «σκέπεις τον λαόν Σου νοερώς, εκ πάσης των εχθρών επιβουλής». Η δική μου αίσθηση είναι ότι δεν υποτάσσεται η θρησκευτική εορτή στην εθνική επέτειο, αλλά ότι η εθνική επέτειος ταιριάζει με το νόημα της θρησκευτικής εορτής. Δηλαδή, ακριβώς επειδή ο αγώνας των Ελλήνων είναι αγώνας για την ελευθερία, αγώνας από αγάπη στα ιδανικά και την πατρίδα, η Παναγία προστατεύει.

 

Ο Θεός δεν είναι ούτε εθνικιστής ούτε ιμπεριαλιστής.

Είναι μόνο Αγάπη και Ελευθερία!

 

Σας ευχαριστώ! Χρόνια Πολλά!